Pingis – en utmaning för fotografer

Pingis är en sport som är enkel att börja med men väldigt utmanande när man börjar ta det hela lite mer seriöst. Det samma gäller även om man vill fotografera sporten. Självklart kan man enkelt peka en kamera mot de tävlande och trycka på avtryckaren. Börjar man ställa lite krav på bildens kvalité så gör sportens snabba rörelser och höga tempo det dock snabbt väldigt utmanande. narbild-pingis-serve 

Rätt objektiv

Om man fotar pingis i en tävlingssituation så har man sällan speciellt bra kontroll på varken var man befinner sig eller hur ljuset är på platsen. Detta ställer en hel del krav på vilka objektiv man bör eller till och med kan använda för att få de bilderna man är ute efter. Först och främst så kan man behöva ett teleobjektiv om man vill kunna ta närbilder trots att man befinner sig långt ifrån. För att kunna variera bildutsnittet så kan en zoom vara att föredra.För att kunna fånga snabba rörelser utan att bilden skall bli allt för suddig så behöver man använda sig av en kort slutartid. Detta minskar dock hur mycket ljus som släpps in i kameran vilket gör att man behöver kompensera med antingen högre ljuskänslighet (iso) vilket gör bilden mer brusig eller en större bländare vilket ger ett kortare skärpedjup.Ett kort skärpedjup är något som kan vara både till fördel och ge yttre svårigheter. Om man vill ta en närbild och isolera det man fotar från bak och förgrunden så är det precis vad man behöver. Vill man däremot få med till exempel både bollen när den flyger över bordet samt spelaren bakom så är det tvärt om något man behöver kompensera för genom att minska på bländaren.Sammanfattningsvis är det alltså bäst att väja en telezoom med en stor bländare, bästa man brukar kunna få är 2.8. Dessa objektiven brukar dock kosta mycket pengar men alternativen är många och det gäller att helt enkelt att välja det bästa som passar inom vald budget.

Tajming

Det viktigaste bortsett från fungerande teknik är dock utan tvekan tajming. Dels så finns det stunder som fototekniskt är bättre, när rörelserna är som minst eller bollen är så nära spelaren som möjligt. Det ger så bra förutsättningar som möjligt för att få en tekniskt bra bild.Den andra delen handlar om det konstnärliga, vad man fångar på bild. Att veta reglerna, när spelarna har en paus för att torka svetten av pannan och när spelet börjar nära sig sitt slut så att du är beredd på att fånga eventuella reaktioner på vinst och förlust. En rolig typ av bild som passar in på både de konstnärliga och tekniska bitarna ovan är då spelaren tittar på bollen inför ett slag.

Anders Carlsson