Världspingis

Bordtennis kommer precis som fotboll ursprungligen från England och precis som med fotboll är britter allt annat än bra i spelet i internationella sammanhang idag. På 1880-talet uppfanns spelet av ett gäng uttråkade rika snobbar som inte hade något att göra om kvällarna. De tog böcker och ställde böckerna på bordet. Ytterligare två böcker användes som racken. Det var en golfboll man spelade med i början. Spelet visade sig vara riktigt spännande och roligt. Det tog runt 40 år tills spelet fick sitt internationella förbund och en skara trogna fans över hela världen.

Bordtennis idag

Hur populär är bordtennis idag? Är den likt som med ishockey älskad endast av vissa få länder? Tittar vi på tävlingssammanhang, är det endast spelare från Kina som tar VM- och OS-medaljer. I EM-sammanhang råder det tysk dominans. Hur ser det ut på amatörsfronten om man bortser proffstävlingarna? Det är faktiskt så att det är inte mindre än 300 miljoner människor som utövar ping pong världen över.Det gör det till en av världens största sporter alla kategorier. Det är fler som utövar pingpong än fotbollspelare! Enligt vissa källor ligger pingisen trea efter basket och volleyboll. Bordtennis är inte lika stor dock om vi räknar antal fans. Pingis får enormt mycket tv-tittare i Kina där över 300 mijoner såg senaste OS-finalen i bordtennis.

Pingis i andra länder än Kina

Pingis kommer aldrig bli lika stor i västländer som den har blivit i Kina. Vi spelar pingis en del dock med fast på amatörsnivå. Vi har bordtennisbord på våra kontor, i parker, vid stranden och på vandrarhem. Vi vet hur man spelar och det verkar finnas en pingisgen i alla svenskar. Vill vi bli bra på pingis i OS och VM-sammanhang, krävs det regeländringar i själva spelet vilket internationella förbundet aldrig kommer att gå med på.Dagens regler kräver enormt mycket träning och en viss typ av fysik som oftast tillhör spelare från Asien. Det är exakt samma problem som det är med basket. Vi kan bli riktigt bra både på basket – som Jerebko – och i pingis – som Jan-Ove Waldner. Det händer tyvärr inte oftare än en gång per århundrade.

Anders Carlsson