Svensk tennis

Tennis är traditionellt i Sverige en sport som varit  mycket uppskattad såväl av spelare som åskådare. Förmodligen mycket beroende på de framgångar som några av våra stora tennisprofiler åstadkommit genom åren. Men idag då?Båstad

Svensk tennis idag

Svensk tennis idag kan utan att verka som en alltför stor pessimist sägas vara något av en utvecklingsidrott om vi jämför med den våg av framgångar som skedde under, ja i princip från 70-talet fram till millennieskiftet. Idag har vi varken någon Björn Borg, Stefan Edberg, Tomas Johansson, Jonas Björkman eller ens någon Tomas Enqvist. Istället för att förvänta sig Grand Slam-segrar så skriver svensk kvällspress istället om överraskningen när två svenskar tog sig vidare till andra omgången i en ATP-turnering.Anledningarna till denna utveckling är många, men den allra största orsaken är förmodligen bristen på utveckling – något som gjort att vi hamnat efter. Så är det åtminstone om man ska tro Magnus Berglund, krönikör på idrottensaffarer.se. Han skriver i en krönika att tennisen idag helt och hållet saknar central styrning och att det är klubbarna ute i landet som håller sporten vid liv och gör så att det faktiskt fortfarande är en populär aktivitet med relativt många utövare.Men för att få spets och komma framåt, menar Berglund, så behöver man en central styrning för att inte riskera att sporten hamnar än mer på efterkälken. Situationen är inte helt olik den vi ser idag i svensk elitpingis, där det dock finns en något bättre styrning centralt och det finns även en nationell liga.

Tennisveckan i Båstad

En av de institutioner som dock lever kvar och kanske också kommersiellt utvecklas framåt, som tillhör svensk tennis är Tennisveckan i Båstad. Tävlingen drar mycket publik och är en stor happening även för internationella spelare.Tyvärr, för själva tennisen så har det dock också blivit ett jippo för B-kändisar och rika innerstadskids från Stockholm, som med sina fäders intjänade pengar sprutar bort champagne för tusentals kronor i någon slags nyvunnen överklasstradition. Men detta till trots så spelas det också en hel del tennis, inte sällan så drar man faktiskt till åtminstone några av de absoluta toppspelarna på både herr- och damsidan.

Anders Carlsson