Tennis – en spännande racketsport

Tennisens fyra stora turneringar är Austrailian Open som inleder spelåret, Franska Öppna, Wimbeldon och US Open. Om en spelare vinner alla dessa samma år innebär detta en äkta Grand Slam. Fyra raka vinster men inte under samma år kallas konsekutiv Grand Slam.Bara fem spelare, två damer och tre herrar, har lyckats med äkta, Rod Laver lyckades två gånger 1962 och 1969. Med detta blev han den siste herrspelare som kunnat vinna en genuin Grand Slam. Konkurrensen idag är så hård att en spelare svårligen kan vara specialist på de tre olika underlag som ingår. Dessutom är de två typerna av hard-court i Australien och USA olika snabba.

Blir det nr. 6?

Årets Wimbeldon hade en riktig rysare i finalen där den serbiske Novak Djokovic vann en stentuff 5-setare mot Roger Federer, Schweiz. På damsidan vann Petra Kvitova från Tjeckien sedan en av favoriterna Serena Williams åkt ut i tredje omgången. Hon bröt i damdubbeln och konstaterades ha drabbats av ett virus. Detta innebar också att hon lämnade återbud till turneringen i Båstad. Men till US Open väntas hon åter i full form och är återigen favorit till damtiteln. Förra året tog hon sin femte US Open-titel och frågan är om det nu skall bli ett sjätte.

Sparsmakat med svenskar

På herrsidan blir det mer svårtippat. Roger Federer har visat att han inte skall räknas ut ännu. Grusspecialisten Nadal trivs inget vidare på gräs men i Australian Open var han framme i final efter semifinalvinst mot Federer. Novak Djokovic måste ändå betraktas som knapp favorit. Turneringen som inleds den 25 augusti spelas i Flushing Meadows-Corona Park och där på USTA Billie Jean King National Tennis Center. Dessa berömda banor har haft många svenskar långt fram i turneringarna, numer finns knappast någon som kan konkurrera.

Anders Carlsson