Europatoppen idag

Vi som vuxit upp med spelare som Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Ulf ”Tickan” Carlsson med flera är bortskämda med många svenska segrar i de stora mästerskapen. Men hur ser verkligheten ut idag?Bordtennisspelare

Ingen bland de tio främsta

Idag ser verkligheten lite annorlunda ut när det gäller våra svenska bordtennisspelare. Vid en snabb titt på Europarankingen från i början av juli 2014 så ser vi att det inte finns någon svensk ens bland de tio främsta i Europa. Först på 17:e plats hittar vi 32-årige Per Gerell som idag är den bäst placerade svenske pingisspelaren.Men vi har som sagt varit bortskämda med framgångar och ett litet land som Sverige kan förstås inte räkna med att generation efter generation få fram nya världsstjärnor som tampas bland de allra främsta i världen. Svensk bordtennis har som redan skrivit på sidan om ”Svensk elitpingis”, inte heller riktigt hängt med i den utveckling som skett, exempelvis tog vi ju upp det här med att anpassa sporten bättre för tv och skapa ett medialt intresse – vilket i sin tur genererar pengar in som kan främja utvecklingen.

De främsta idag

Som vi ser i rankingen vi tittade på här innan så är det framförallt Tyskland som får anses vara det ledande bordtennislandet i Europa. Inte mindre än fyra av de sex främsta i Europa är från Tyskland, inklusive Europaettan med det något ryskklingande namnet Dimitrij Ovtcharov. På andraplatsen hittar vi en annan tysk, ett kanske lite mer känt namn för oss som följt de tidigare nämnda svenskarna. Namnet är Timo Boll, en spelare som vi sett gå många duster mot både J-O Waldner och Jörgen Persson. Att 33-åringen fortfarande är en storspelare syns inte minst om man tittar på oddsen på spelsajter. Att spela på vinst för Boll är i princip lönlöst då oddsen ligger mellan 1,1 och 1,2 på att han ska vinna sin match.Kanske är detta med svenska ögon sett lite tung läsning. Därför så avslutar vi förstås med en härlig video där gamle Waldner spelar ut Timo Boll fullständigt.

Anders Carlsson