Pingis i världen

Bordtennis – eller ping pong – kommer precis som fotboll ursprungligen från England. På samma sätt som med fotboll är britter allt annat än bra på spelet; åtminstone sett till internationella tävlingsmeriter. På 1880-talet uppfanns spelet av ett gäng uttråkade äldre herrar som inte hade något att göra om kvällarna. De tog böcker och radade upp dem som en mur på ett rektangulärt bord. Ytterligare två böcker använde de sedan som rack för att måtta en golfboll som de spelade med i början. Spelet visade sig vara riktigt spännande och roligt. Det tog runt 40 år tills spelet fick sitt förbund och kunde nå ut till övriga världen.Bordtennis

Bordtennis idag

Hur populärt är bordtennis idag? Är sporten –ungefär som med ishockey – älskad av vissa få länder? I tävlingssammanhang är det endast spelare från Kina som tar VM- och OS-medaljer. I EM-sammanhang råder tysk dominans. Hur ser det ut på amatörsfronten om man bara beaktar folk som spelar bordtennis rekreativt? Det är faktiskt inte mindre än 300 miljoner människor som utövar ping pong världen över. Det gör det till en av världens största sporter i alla kategorier. Det är till och med fler som utövar pingpong än antal fotbollspelare världen över! Enligt vissa källor ligger pingisen trea i världsutbredning efter basket och volleyboll. Bordtennis är emellertid inte lika stor sport om vi ser till antal fans. Pingis får enormt mycket TV-tittare i Kina där över 300 mijoner såg senaste OS-finalen i bordtennis.

Vi måste träna hårdare i Sverige

Pingis kommer förmodligen aldrig bli lika stor i västländer som den är i Kina. I Sverige spelar vi pingis en del fast mest på amatörsnivå. Vi har bordtennisbord på våra kontor, i parker, invid stranden och på fritidsgårdar. Vi har tradition av sporten och vi vet hur man spelar. Det verkar nästan finnas en ”pingis-gen” i alla svenskar! Dessvärre är vi inte längre bland världens främsta nationer i sporten. Det finns ingen J-O Waldner eller Jörgen Persson kvar som anför Sverige internationellt. Dagens regler är annorlunda gentemot för 15 år sedan. Det krävs enormt mycket mer träning och en viss typ av fysik för att ta sig till den absoluta världstoppen. Kanske är detta en av anledningarna till att Kina kopplat ett så starkt grepp om sporten. Intresset har knappast svalnat i pingisentusiastiska Sverige – vi måste förmodligen bara träna oftare och hårdare!

Dr. Aletha Gerhold